Ny handbok i beteendebaserad säkerhet, 1/11, 2018, Stockholm

Uppdaterat: 3 juni 2021


I slutet av sommaren 2018 släppte Fredrik Rosengren och Erik Matton boken "Beteendebaserad säkerhet. Handbok för byggbranschen", utgiven av Svensk Byggtjänst.

Boken är den första på svenska som behandlar metoden beteendebaserad säkerhet och innehåller både en teoretiskt och en praktisk del. I centrum står SAFE-modellen som beskriver hur beteendebaserad säkerhet kan tillämpas i fyra steg, samt BOOST, ett beteendeanalytiskt verktyg anpassat för organisationer. Metoderna och arbetssätten som presenteras i boken kan användas oavsett bransch.

I seminariet presenterades SAFE-modellen och BOOST-verktyget och seminariet innehöll även ett antal mindre gruppövningar där deltagarna fick testa på att tillämpa metoden och verktyget, men även sk kärnfärdigheter inom det beteendeanalytiska ledarskapet.

I Del 1 presenteras teorin och i Del 2 finns också lite teori, men fokuset är på praktiska exempel om hur Fredrik och Erik har använt verktygen i riktiga projekt.

Presentationsmaterialet och blanketten med gruppövningar finns att nå på medlemsdelen av SÄKU:s hemsida.

Material:

Erik och Fredriks presentation kan laddas hem HÄR.

Frågorna och gruppövningarna i Arbetsboken (som med fördel kan testas ute i era organisationer) kan laddas hem HÄR.

Boken "Beteendebaserad säkerhet - Handbok för byggbranschen” kan köpas på valfri webbokhandel (Adlibris/Bokus) eller via Svensk Byggtjänst HÄR.

En inspelning av seminariet kan ses via SÄKUPlay (Youtube) nedan eller genom att klicka HÄR (för del 1) och HÄR (för del 2).

Vi beklagar att ljudet inte är helt 100. Vi körde medhörning i lokalen och då fångades inte ljudet upp så bra av webkamerans mikrofon, som om man pratar utan extra förstärkning. Bäst ljud blir det om ni kör med hörlurar.

Del 1:

Del 2: